11.01.2007

Odvisnosti (take in drugačne)

Objavljeno v pametnovanje avtor b0mb4d1l

Na enem blogu sem se danes slučajno zapletel v te čase spet aktualno vojno med kadilci in nekadilci. Da ne smetim tam s predolgimi komentarji, bom raje kar tule razložil, kaj je moja glava glede tega stuhtala.

V življenju se vsak izmed nas srečuje s kupom odvisnosti. Ne poznam nikogar, ki ga ne “drži” vsaj nekaj različnih. Najbrž pa se strinjamo, da jih lahko vsaj okvirno razdelimo vsaj v dve kategoriji:

 1. neškodljive
 2. škodljive

Seveda razdelitev ni enostavna. Dajmo v prvo kategorijo torej tiste, s katerimi je življenje boljše kot brez njih. Zrak, recimo, pa vodo, hrano, sončno svetlobo… Med škodljive pa tiste, s katerimi, za katere to ne velja. Recimo pitje velikih količin šmarnice, fiksanje . Seveda imajo tudi koristne odvisnosti slabe strani. Zrak je onsenažen in škodi pljučem, voda taisto, hrana vsebuje marsikaj, sončna svetloba vsebuje tudi škodljive UV žarke… Celo čist zrak ali vodo je treba uživati v zmernih količinah. Če mi ne verjamete, poskusite nekaj minut hitro in globoko dihati ali pa spiti 10 litrov vode. Na lastno odgovornost seveda.

“Aha, torej vse škodi. To pomeni, da je vse isto. “Žrem” kaj hočem… ” To pa seveda ne. Menda se strinjamo tudi, da je bolj nevarno pitje dveh litrov ruma, kot pitje dveh litrov vode dnevno. Vendar pa, če je nekdo pripravljen sprejeti tveganje (oziroma dejstvo), da mu bodo po nekaj letih od take doze ruma odpovedala jetra, pač na račun tega, da mu je zdaj z rumom življenje toliko lepše, da odtehta to, da si bo s tem skrajšal življenje s pričakovanih 70 na 30 let, je meni prav. In isto menim o vseh drugih odvisnostih. Vsak naj sam presodi, kakšno tveganje oziroma računica se njemu izide.

“Super, torej vsak naj se briga za sebe, pa bomo vsi srečni…” Ne, tudi to ne. Odvisnosti lahko razdelimo še v dve kategorije.

 1. tiste, od katerih profitira oziroma “nasrka” samo akter
 2. tiste, od katerih profitirajo oziroma nasrkajo tudi drugi

Meni je načeloma vseeno, če nekdo za hobi doma igra rusko ruleto. Ali če pije vsak dan dva litra ruma. Dokler ne sili mene, da igram ruleto z njim. Ali pa da pijem z njim. Ali pa vozi mimo mene s tema dvema litroma “v riti”. Tudi me ne moti, če nekdo rad skače iz letala brez padala. Samo naj ne skače nad mano, prosim. In ne moti me, če nekdo snifa kokain in si vbrizgava heroin. Dokler, če zelo poenostavimo, ima za to lasten denar in čas. Take stvari so po mojem mnenju tudi čisto nepotrebno prepovedane odraslim ljudem. Sem torej, vsaj načeloma*, za splošno legalizacijo drog. In menim, da je ločevanje na prepovedane in dovoljene (ter pogosto celo zapovedane s “folkloro”) nepotrebno.

In ne moti me, če nekdo kadi! Zaradi mene lahko puha crack, opij, nikotin, shit, travo ali orehovo listje. Samo ne meni pod nos, prosim. In dajte, ne prepričujte me, da imam zvečer samo doma ali pa sredi Pohorja pravico do nezakajenega zraka. In da itak vsi normalni in misleči in zanimivi in zabavni in seksi ljudje, ki ne sedijo vsak večer le doma za televizijo, kadijo. In da so kadilci lastniki “nočnega lajfa” in vseh okoliških kavarn. “Drugi pa naj kar bojo doma za televizijo. So itak pretupi za kaj drugega.” In naj jih ne briga, če me je strah, da bom staknil pljučnega raka** ali pa samo kompliciram, ker mi po prihodu domov na pojštru smrdi lastna glava in me pečejo oči.
Seveda pa jim tudi jaz ne bom omejeval kajenja. In drugih razvad. V kolikor se koliko toliko razumno dogovorimo o mejah naših lastnih malih svobod. Vsi namreč ne moremo imeti vsega po svoje. Če lahko jaz streljam s pištolo le na strelišču in ne tudi v kafiču***, bi morda lahko tudi gospodje kadilci kadili v kadilnici ali pred vrati. Ideja o ločitvi prostorov na kadilski in nekadilski del se namreč ni obnesla. Kadilci so namreč praviloma, vsaj tozadevno, bolj dominantni in brezobzirni – kar najbrž pričakovati – nikotin pač stimulira. Svojo palčko veselja prižigajo najbolj stimulacije potrebni celo tam, kjer je to izrecno prepovedano. Lastniki kafičev in podobnih krajev pa so po zdravi pameti “ugotovili”, da so kadilci boljše in bolj ziher stranke, ki naredijo več prometa. In da bojo nekadilci, navajeni vsega hudega, pač še naprej potrpeli. Čeprav izkušnje iz držav (tule – več si priklikajte sami), kjer so kajenje v javnih prostorih prepovedali, pokazale da se obisk ni prav nič zmanjšal. Kadilci grejo skadit pred prag (tam mimogrede navežejo stike s podobno kadečimi), v lokalu pa so poleg njih še tisti, ki jih prej niti slučajno ni bilo na spregled v dim.

*Za polnoletne, in pod pogojem, da si uredijo primerno “zavarovanje”, da ne bodo na puklu drugih, če jih njihova za škodljivo spoznana razvada preveč udari po prstih.
**Zanimivo je, da si morajo mnogi odvisneži od škodljivih razvad škodljive posledice svojega priljubljenega “športa” na zanikati in si ne morejo enostavno priznati “da sicer škodi, je pa fajn”. Recimo s tem, da lahko tudi tiste, ki se z njihovo razvado ne ukvarjajo, jutri povozi tovornjak. ;)
***podobno “domislenih” primer je seveda vsaj milijon

 • Share/Bookmark
 
Objavo lahko komentiraš, ali pa s svojega bloga pustiš trackback. RSS 2.0

16 komentarjev

 1. vlatka vlatka pravi:

  Odvisnosti so vedno samo škodljive. To je enako kot humana smrt. Ali je lahko smrt humana?
  Se strinjam s tabo – glede tega: lokali za kadilce, lokali za nekadilce. “Pa mirna Bosna”, tudi brez tovornjaka. ;)

  11.01.2007 ob 15:05

 2. MNENJEPLET » Blog Arhiv » Kaditi ali ne kaditi? pravi:

  [...] glog – Odvisnosti (take in drugačne) [...]

  11.01.2007 ob 15:50

 3. pet-in-g-seks pet-in-g-seks pravi:

  jap, baje tudi seksualna odvisnost ni prijetna. žal.

  11.01.2007 ob 15:55

 4. martinhari pravi:

  Smrt je v vsakem primeru humana. Vprašanje je umiranje. Delitev na škodujoče in neškodujoče odvisnosti pa v industrijski družbi rahlo pade.

  Recimo, jem čips (smeti) in deloma prispevam k temu, da ta jajca ostanejo na policah. In če ga ne bi, bi mogoče posredno prispeval k večji potrošnji sladkarij (tudi če jih ne bi jemal). Ta delitev na faktičnem in moralnem nivoju pada. Edini odgovor je ozaveščanje.

  In tu je tudi keč te debilne debate. Kadilci se branijo s tem, da ne pustijo, da jim basanje o škodljivosti kajenja pride do živega (zaradi živcev in še česa – najbrž tudi neobremenjeno kajenje je manj škodljivo). Nekadilci se napenjajo na drugi strani (in po možnosti fantazirajo o enakih lokalih kot so zdaj, samo brez dima).
  Pametnejši popusti, tukaj pa takega ni.

  Občasni kadilec

  11.01.2007 ob 16:06

 5. Družbene Zablode » Blog Arhiv » Kdo ubija?? pravi:

  [...] Moja pravica oz. svoboda da se konča tam kjer se začne pravica oz. svoboda drugega!?!? Pa daj malo pomigaj z možgani in premisli kaj je “dejansko” želel povedati tisti, ki si je tak nesmiselni kretenizem izmislil!?!?! Kje pa se začne ta pravica ali svoboda drugega??? A ko ga kaj moti ali kje drugje??? A veš da tudi mene lahko nekaj moti?!?! A meni pa odrekaš to pravico oz. mojo svobodo?!??!? Zakaj?!?!? Zakaj odrekaš to pravico policistom, blagajnikom na cestniskih postajah, avtobusnim šoferjem, redarjem, paznikom na parkiriščih, avtomehanikom, otrokom na poti v šolo, otrokom na avtobusnih postajah kjer so izpostavljeni izpušnim plinom avtomobilov in avtobusov, ki btw. vsebujejo mnogo smrtonosnejše pline in druge strupe od katerih lahko človek umre tudi trenutno…da ne govorim o dolgoročnih posledicah. Dajte prepovedat izpušne pline, katerim smo izpostavljeni VSI..BREZ izjeme..vsepovsod. Zakaj policist na meji ali delavec na cestninski nima pravice vdihovat svežega zraka??? Kje so pa njegove tako opevane pravice?? Zaposleni na teh in podobnih mestih so mnogo bolj izpostavljeni strupom kot katerikoli natakar v gostinskem lokalu, ki je pa tudi eno in edino mesto kjer je kajenje sploh še dovoljeno, zaželjeno in potrebno za marsikoga. Ljudje se po napornih službah kjer ponavadi že več NE SMEJO kaditi radi sprostijo tudi ob kavi in cigaretu…s prijatelji kaj pomenijo pred počitkom za jutrišnjo ponovno tlako….in še to jim želi nekdo vzeti…Zakaj??? . . . . . . . . . . . . . . V kinu se ne kadi, tudi v gledališču ne…pa na vseh drugih javnih prostorih imajo kadilci svoj poseben prostor kjer lahko prižgejo tisto zaželjeno cigareto…le gostinski lokali so kadilcem še ostali. Kdo je tako zelo potreben te prepovedi??? in Zakaj?? [...]

  11.01.2007 ob 16:12

 6. superdurex pravi:

  prodajo cigaret bi blo treba prepovedat in bi bil mir. tako bi vsaj velika vecina nehala kadit in vsi bi bli bolj zdravi.

  11.01.2007 ob 16:26

 7. advokat pravi:

  Nobena delitev lokalov na kadilce in nekadilce ne pride v poštev rigorozna prepoved kajenja povsod razen doma ne pride v poštev. Davek na tobak dvignit za 100% denar pa namenit za zdravstvo. Agresivnost kadilcev in tisoč in en vzrok, da kadijo mi grejo že na k… zakaj pa potem noben od teh strastnih pušačev nekadi v stanovanju in zastruplja svoje družine, če je pa to čisto uredu. Vsi hodijo zmrzovat na balkon ali pa za vogal v prvo gostilno.Zakaj ???

  11.01.2007 ob 16:33

 8. Tad3j pravi:

  superdurex zelo težko bi ukinili prodajo cigaret

  11.01.2007 ob 17:33

 9. anubis anubis pravi:

  Škoda, da ljudje ne moremo izvesti zimskega spanja. Bi prav rad zaspal za ene 4 mesece, da se že nehajo te silne debate. Na koncu se bodo itak vsi sprijaznili s kakršnim koli zakonom že in življenje bo šlo naprej. Občutek imam, da se zadnje čase folk samo še prepira.

  11.01.2007 ob 17:40

 10. pameten pravi:

  ja zdaj cigaretni zakon, pol bo pa spet prišel na vrsto odpiralni čas trgovin itd.

  11.01.2007 ob 18:50

 11. nichiren nichiren pravi:

  jaz kadim in hočem lokal v katerem bomo sami kadilci.nekadilci izvolite imejte svoj lokal.jebem ti take dvolične države ko pobirajo denar od cigaret,s druge strani pa ne da prostora kadilcem.
  najdite mi v trgovini 10 izdelkov brez famoznih E-jev.šopate otroke z hamburgerji ,pomfritom in kokakolo da vam zrastejo lepi in pametni,tle se pa usajate za vaša boga pluča.ma gre mi že na bruhanje od vašega zdravega načina življenja.

  11.01.2007 ob 20:22

 12. nichiren nichiren pravi:

  logika jasna;70% nekadilcev-toliko lakalov za njih.za 30% kadilcev pa dajte 30% mirnega prostora.če čakam v bolnici 4 ure za pregled mi pa dajte en prostor kje lahko u miru eno pokadim.
  danes ta zakon jutri zakon o oblačenju
  potem bomo pa itak že samo številke za
  manipulacijo.zdaj mi že u hišo hodijo gledat kaj imam.saj mi ni noben nič podaril,davek je pa že itak vsakič plačan ko sem kaj kupil.ma jebela bo treba nekam it normalno živet pa makar u cigane.

  11.01.2007 ob 20:32

 13. vlatka vlatka pravi:

  nichiren,

  bodi brez skrbi, da se cigani za to ne cug+fajo. Niti za kajenje, še manj brez njega ;)

  11.01.2007 ob 20:35

 14. b0mb4d1l pravi:

  nichiren: ne vem, od kod eni izpeljete, da če danes ukinemo kajenje na javnem prostoru, da bomo jutri vsi hodili v uniformah… Veš, če jaz ne drkam v lokalu poleg mize kjer ti piješ pivo, še ne pomeni, da bomo prepovedali seks…

  11.01.2007 ob 21:23

 15. b0mb4d1l pravi:

  animos: Popularna misel o mejah osebne svobode ni kretenizem, jo pa je možno napačno tolmačiti. In čisto strinjam se s tem, da imajo tudi vsi opisani svoje meje osebne svobode… Zato se pa taka dela poskušajo narediti bolj humana. Pobiralci parkirnin postajajo preteklost, pobiralci cestnin tudi ne bodo več dolgo, tudi vsem ostalim je potrebno vsaj poskusiti rešiti njihove težave z dimom… (pustimo to, da bojo prvi verjetno brez službe) ki ga morajo trpeti, zaradi konsenza, da je promet tako koristen, da ga na bomo ukinili in bomo raje potrpeli. O kajenju pa tega konsenza ni. Še nekaj… zaposleni na tistih del. mestih dobijo za svoje delo kompenzacijo – imajo službo in plačo…

  11.01.2007 ob 21:29

 16. nichiren nichiren pravi:

  bomba že zdaj si oštevilčena oseba,kmalu boš tudi uniformirana,potem pa ne verjamem da boš lahko drkala v lokalu zraven katerekoli mize.poanta je v tem da ni nobene privatnosti pred državo.pazi kje drkaš big brother te budno opazuje

  12.01.2007 ob 01:33

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !