19.10.2007

Vojna napoved

Objavljeno v Aktualno, Slovenija avtor b0mb4d1l

Po dolgem času mi je spet dovolj prekipelo, da sem se spomnil na svoj samevajoči blog.

Vzrok?

Isti, kot v edinem daljšem prispevku tule. Dim.

Zadnje tedne so različni mediji, v tako rekoč usklajeni akciji, začeli zganjati intenzivno kampanijo proti protikadilskemu zakonu. Kadilci bodo zboleli na pljučih od mrzlega zraka, družbe bodo razpad(a)le; Kafiči bodo zaprli vrata in nastale bodo nove vrste na zavodu za zaposlovanje; Cele družine bodo pahnjene v revščino; Pesniki bodo ostali brez navdiha zaradi česar bo propadel slovenski jezik; Kršenje državljanskih pravic (do svobode dima), bo povzročilo propad demokracije in vrnili se bomo v fevdalno dobo (kjer sicer po malem itak smo, a o to ni tokratna tema). Plinski grelci pod katerimi zmrzujejo kadilci bodo povzročili globalno segrevanje. Zgodila se bo še cela vrsta drugih kataklizem, vse zaradi pričujoče katastrofe vseh katastrof.

Človek bi celo pomislil, da je tobačna industrija investirala kupe denarja v medijsko kampanijo. Ampak dvomim. Ji ni treba. Gre za strah kadilcev pred odvisniško krizo. Že ob pomisli na to, da se na sobotnem ponočevanju ne bo dalo kaditi, jih popade delirium tremens, in če je pri roki še tipkovnica, se hudo svetobolje kar samo prelije v besedo.

In zdaj so se dogovorili. Ustanovili so osvobodilno fronto, ki jih bo to soboto osvobodila spon zlobne jeze nekadilcev. 500 lokalov bo to soboto, v znak državljanske nepokoršine, dovolilo kajenje. V ponedeljek bodo vsi lastniki športnih avtov v znak državljanske nepokorščine nehali upoštevati omejitve na cesti. V torek bodo vsi brezposleni v znak državljanske nepokorščine iz trgovskih centrov vozili robo brez plačila. V sredo bodo v znak državljanske nepokorščine iz zaporov odkorakali morilci. In tako naprej.

Prepričan sem, da je civilna nepokorščina ne more biti izgovor za navadno lumparijo, ki se vleče že iz časov pod prejšnjim protikadilskim zakonom, ki so ga kadilci, kot za stavo, vedno in povsod kršili in nam tako rekoč dobesedno scali pod nos.

Če pa se bodo zadeve zares lotili, pa tole. Če se bo to zgodilo, v lokalu, kjer bom takrat jaz, bom lastnoročno poklical inšpektorja. Upam pa, da se nepokorniki zavedajo “pravil” civilne nepokorščine, ki jih je postavil Gandi. Neupiranje odvzemu premoženja. Neupiranje aretaciji. Nenasilnost. In tako naprej. Civilna nepokorščina namreč ne pomeni, da je kršenje zakonov, ki mi niso všeč, dovoljeno. Čeprav si, kot kaže, pri nas marsikdo demokracijo tako predstavlja. Tokrat si namreč nazakajenega zraka več ne dovolim vzeti. In dragi kadilci, mislim da ste zamudili trenutek. Mislim, da se nas je v teh nekaj mesecih preveč zavedlo, da dim ni “normalno stanje” in “nujno zlo”, da bi si to spet pustili vzeti.

Pa še nekaj. Ja, če bojo pusiji zboleli od svežega zraka, ne bo to nič v primerjavi z posledicami dima. Če bodo družbe razpadle, zato ker ne bo možno vlečenje cuclja, jih niti pomilovati ne morem. Če bo par pajzlov slučajno zaprlo vrata, bo to najbrž le dobro za psihično zdravje naroda. Da ne omenjam, da bosta za vsakega zaprtega, najbrž odprla vrata dva nova – razen če se bo trend obrnil.

  • Share/Bookmark
 
Objavo lahko komentiraš, ali pa s svojega bloga pustiš trackback. RSS 2.0

1 komentar

  1. Fetalij W. Tyschew Fetalij W. Tyschew pravi:

    se strinjam, podpiram in bi podpisal, če bi se dalo.

    tretji odstavek je pa zmaga :lol: gremo organizirat kaj takega…

    19.10.2007 ob 13:47

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !